sobota, 14 sierpnia 2021

Papryka faszerowana kalafiorem i kurczakiem


Często jemy faszerowaną paprykę, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam jej z kalafiorem. Pomysł okazał się świetny. Kalafior był miękki a w połączeniu z serem niezwykle delikatny.

Składniki: 
  • 4 papryki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 średniego kalafiora
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
Przygotowanie: 
  1. Kalafior dokładnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękki (ale nie za bardzo miękki bo w piekarniku jeszcze zmięknie).
  2. Kurczaka kroję na małe kawałki i podsmażam na patelni.
  3. Papryki myję i kroję na pół, wycinam gniazda i gotuję około 15 minut w gorącej wodzie aż zmiękną. 
  4. Kalafior, ser, kurczak, sól i pieprz mieszam i wykładam na połówki papryki. 
  5. Piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz