niedziela, 29 sierpnia 2021

Tarta z papryką i świeżymi pomidorami


Wiele razy zapuszczałam się, aby zrobić wytrawną tartę. Zmotywowała mnie koleżanka, u której jadłam ostatnio pyszną tartę ze szpinakiem.

Składniki na formę o średnicy 28 cm:

na ciasto:

  • 240 g mąki 
  • 125 g zimnego masła 
  • 1 jajko
  • sól
na farsz: 
  • 1 kulka mozarelli 
  • 3 mniejsze papryki 
  • 3 mniejsze pomidory 
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki bazylii
Przygotowanie:
  1. Formę smaruję olejem i posypuję formą do pieczenia.
  2. Składniki na ciasto wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto. Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia i przekładam na formę. Podpiekam 15 min w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
  3. Paprykę myję, przecinam na pół, wycinam gniazda i gotuję we wrzącej wodzie aż papryka będzie miękka, a skórka będzie schodzić (można również paprykę umieścić na foli aluminiowej i wstawić do piekarnika). Kroję paprykę na mniejsza kawałki.
  4. Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę. 
  5. Jajka wbijam do miski. Dodaję pomidory, paprykę, przyprawy oraz mozarellę pokrojoną na mniejsze kawałki; masę przelewam na podsmażone ciasto i wstawiam ponownie do piekarnika na około 35 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz