środa, 28 lipca 2021

Krucha tarta z owocami i budyniem

W końcu odkryłam przepis na kruche ciasto, które jest dla mnie rewelacyjne. Po upieczeniu jest niezwykle kruche i dobrze się kroi. Nawet następnego dnia jest pyszne. Ciasto jest nie tyko proste do zrobienia, ale i smaczne. 

Składniki na formę o wymiarach 30x13 cm i 1 tarlaterkę
na ciasto:

  • 240 g mąki 
  • 70 g cukru 
  • 120 g zimnego masła 
  • 1 żółtko 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
masa budyniowa:
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 3-4 łyżeczki cukru w zależności od tego jak słodką masę lubimy
dodatkowo:
  • owoce sezonowe
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ugniatam i wykładam formę. Spód nakłuwam widelcem w kilku miejscach. 
  2. Piekę około 25 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. 
  3. 1 szklankę mleka zagotowuję, pozostałe mleko mieszam z proszkiem budyniowym oraz cukrem i wlewam do gotującego się mleka, mieszam dokładnie masę, ściągam z ognia, a kiedy ostygnie wykładam na kruche ciasto. 
  4. Na wierzch kładę owoce sezonowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz