sobota, 12 lutego 2022

Rabarbarowe orzeźwienie


Ciasto wyszło przypadkiem. Miałam trochę rabarbaru ze słoika, który trzeba było wykorzystać i niewiele czasu. Jest pyszne, lekko kwaskowe i bardzo kolorowe. 

Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:
masa rabarbarowa:
  • 320 g rabarbaru ze słoika (kupiłam w Biedronce)
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
masa pomarańczowa:
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
dodatkowo:
  • herbatniki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 1/3 szklanki wrzącej wody
  • ptasie mleczko
Przygotowanie:
  1. Spód blachy wykładam herbatnikami.
  2. Masa rabarbarowa: żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wrzącej wody i dodaję do rabarbaru. Dokładnie mieszam i wykładam na herbatniki. Wstawiam do lodówki
  3. Masa pomarańczowa: galaretkę rozpuszczam w wodzie, gdy lekko przestygnie dodaję jogurt i mieszam, wykładam na rabarbar i wkładam do lodówki. 
  4. Na masę pomarańczową kładę herbatniki, a następnie ptasie mleczko tworząc szachownicę. 
  5. Galaretkę cytrynową rozpuszczam w wodzie i wykładam na herbatniki. Wkładam do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz