środa, 18 stycznia 2023

Babka z powidłami śliwkowymi


Babka z wyczuwalnymi śliwkami i cynamonem. Jest lekko wilgotna dzięki dodanym powidłom i aromatyczna dzięki cynamonowi. 

Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżki sody
  • 1/2 szklanki gorącego mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
Przygotowanie:
  1. Białka ubijam na sztywno.
  2. W misce miksuję masło i cukier na puszystą masę. Powoli dodaję żołtka i przesianą mąkę z sodą i mleko; na końcu kakao, cynamon i powidła. 
  3. Do powyższej masy dodaję ubite białka i mieszam łyżką.
  4. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Piekę około 50-60 minut do suchego patyczka w nagrzanym do 175 stopni piekarniku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz