niedziela, 1 stycznia 2023

Ciasto jabłkowo-pomarańczowe z cynamonem

Proste i wilgotne ciasto nafaszerowane owocami. Do jego przyotowania należy użyć składników, które są w temperaturze pokojowej.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 240 ml oleju
  • 240 ml jogurtu naturalnego
  • 280 g cukru
  • 480 g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jabłko
  • 1 pomarańcza
Przygotowanie:
  1. Do miski wkładam olej, jogurt, jajka i lekko mieszam łyżką
  2. Jabłka i pomarańczo kroję na małe kawałki 
  3. Do drugiej miski kładę cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i mieszam.
  4. Do suchych składników dodaję pokrojone owoce i mieszam, następnie dodaję mokre składniki i dokładnie mieszam 
  5. Wykładam do formy wyłożonej papierem i piekę godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do suchego patyczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz