poniedziałek, 7 sierpnia 2023

Muffinki z borówkami

Składniki na 12 sztuk:

  • 140 g masła
  • 3 duże jajka
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 160 ml mleka 
  • 80 g gorzkiej czekolady (u mnie 60%)
  • 5 łyżek kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
dodatkowo
  • 200 g borówek 
  • 40 g pokruszonej czekolady
Przygotowanie:
  1. W misce mieszam suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i kakao
  2. Do rondelka daję czekoladę, masło i mleko; rozpuszczam wszystko na wolnym ogniu a następnie dodaję jajka i wszystko mieszam łyżką.
  3. Do masy jajecznej dodaję suche składniki i wszystko mieszam, przelewam do papilotek, wkładam borówki i kawałki czekolady
  4. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 25 minut do suchego patyczka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz