piątek, 28 lipca 2023

Wilgotna babka zebra


Pyszna wilgotna babka, która zawsze się udaje. Można ją także zrobić w wersji bez kakao - wtedy należy zamiast kakao dodać 3 łyżki mąki.

Składniki
  • 320 g mąki pszennej 
  • 5 jajek 
  • 180 g szklanki cukru
  • 180 ml napoju gazowanego typu Mirinda/Fanta 
  • 70 ml wody gazowanej
  • 170 ml oleju roślinnego 
  • 3 łyżki kakao - około 30 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Jajka i cukier ubijam na puszystą masę przez około 5 minut, dodaję olej i miksuję około 10 sekund, następnie dodaję wodę i napój gazowany i wszystko mieszam łyżką.
  2. Do jednej miski wsypuję kakao, do drugiej 3 łyżki mąki, pozostałą mąkę mieszam z proszkiem i dodaję do powyższej masy; mieszam. 
  3. Połowę masy dodaję do 3 łyżek mąki, a drugą połowę do kakao.
  4. Do wytłuszonej i posypanej bułką tartą formy wylewam naprzemiennie jasną masę, a następnie ciemną tworząc obręcze.
  5. Piekę około 50 minut do suchego patyczka w nagrzanym do 170 stopni piekarniku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz