niedziela, 1 stycznia 2017

Gołąbki w sosie pomidorowym



                            


Składniki:

Kapusta w główce
Mięso mielone
1 cebula
Ryż
Sól
Pieprz
Majeranek
Bulion drobiowy w kostce
Koncentrat pomidorowy
Kwaśna śmietana

Przygotowanie:
1) Kapustę parzę i odrywam liście.  Jak kapusta jest mniejsza to gotuję ją chwilę w garnku, staram się wykroić głąb- wtedy liście łatwiej odchodzą
2) ugotowany ryż mieszam z mięsem, pokrojoną w kostkę cebulą,  majerankiem i przyprawami
3) farsz kładę na liść i zawijam
4) na dno garnka wkładam ok 3 liści kapusty a na to przygotowane gołąbki. Dzięki temu gołąbki nie przypalą się do dna garnka, zalewam bulionem
4) gotuję tak długo póki kapusta nie jest miękka;  zajęło mi to ponad godzinę
5) koncentrat pomidorowy rozpuszczam w bulionie i dodaję śmietanę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz