niedziela, 19 lutego 2017

Rogaliki drożdżowe z bananem i nutellą


Składniki:

21 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru waniliowego 
  • mąka do podsypywania

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki i wałkujemy. Wycinamy trójkąty. Nakładamy kawałek banana i nutellę. Zawijamy w rogalika.
Pieczemy ok 20 min w temp 220 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz