piątek, 17 lutego 2017

Penne z tuńczykiem


Składniki:
  • makaron penne: 300 g
  • tuńczyk w sosie własnym z puszki: 150 g
  • oliwki zielone: 70 g
  • czosnek: 3 ząbki
  • cebula pokrojona w kostkę: 1 szt.
  • masło: 70 g
  • pomidory pelati: 1 puszka
  • oliwa z oliwek: 80 ml
  • papryczki, ostre: 1 szt.
  • pieprz biały mielony: do smaku
Przygotowanie:
1) 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, cebulę kroję w kostkę. Do nagrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażę cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy pieprz, wlewamy pomidory  i je delikatnie rozdrabniamy. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy szczyptę cukru i dodajemy masło do sosu. Gdy masło się rozpuści, miksujemy całość blenderem.
Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji). Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).
2) Do garnka z wodą dodajemy troszeczkę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron, powinien być ugotowany al dente. Makaron przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
3) Rozgrzewamy małą patelnię, przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki. Do sosu na patelni dodajemy porcję makaronu i dokładnie mieszamy.

przepis zaczerpniety ze strony Lidl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz