czwartek, 13 kwietnia 2017

Calzone z kurczakiem i mozarella

Składniki na około 6 sztuk w zależności od rozwałkowania ciasta i średnicy:
na ciasto:
  • 21 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka do podsypywania
na farsz:
  • 2 filety z kurczaka
  • 200 g mozarelli w kulce
  • bazylia
  • sól, 
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • koncentrat pomidorowy
  • roztrzepane jajko
Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
  2. Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  3. Kurczaka kroje na male kawałki i podsmażam
  4. Kroje mozarelle i bazylie na małe kawałki i wrzucam do podsmażonego kurczaka; dodaje sól i pieprz; wszystko mieszam
  5. Ciasto rozwałkowuje na cienko i wycinam kola wielkości talerza ( u mnie o średnicy 20 cm)
  6. Na ciasto kładę koncentrat pomidorowy ( tylko na środek; koncentrat nie może być posmarowany na całym kole bo inaczej pieroga nie skleimy) i farsz; zlepiam pieroga i układam na posmarowana tłuszczem blachę.
  7. Calzone smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuje ziołami prowansalskimi
  8. Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni około 25 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz