czwartek, 15 czerwca 2017

Ciasto marchewkowe z sernikiem




Składniki na średnią blaszkę 23x23cm:
na sernik:
  • 1 jajko
  • 500 g sera
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
na ciasto marchewkowe:
  • 2 jaja
  • 2 duże marchewki starte na dużych oczkach
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na sernik miksuję
  2. Na ciasto marchewkowe: Jaja miksuję z cukrem; stopniowo dodaję mąkę z sodą, proszkiem i solą, następnie kakao, cynamon oraz cukier i marchewkę
  3. Na wysmarowaną tłuszczem blachę naprzemiennie wkładam ciasto marchewkowe i sernik ( nie mieszam obu mas razem) tworząc ciapki białe i brązowe.
  4. Piekę około godziny do suchego patyka w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz