sobota, 24 czerwca 2017

Brownie z musem truskawkowym





Składniki:

na brownie

  • 2 jajka
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag masła
  • 9 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru
na białą warstwę:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 10 dag serka typu Filadelfia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
na mus:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 40 dag truskawek

Przygotowanie:
  1. Brownie: masło i czekoladę połamaną na kawałki rozpuszczam w garnku; w misce mieszam jajka z cukrem, dodaję do nich lekko przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i mąkę przesianą przez sitko; ciasto wylewam do foremki wyłożonej folią i piekę ok 20 min w temperaturze 160 stopni
  2. Masa: żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody; kremówkę ubijam i dodaję do niej serek, cukier i ostudzoną żelatynę; wszystko krótko miksuję i wykładam na ostudzone brownie; odstawiam do lodówki
  3. Mus: Galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody; truskawki duszę blenderem i łączę z galaretką; wylewam na zastygniętą kremówkę i wkładam do lodówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz