czwartek, 28 lutego 2019

Pączki


Składniki na około 20 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki stołowe masła roztopione i ostudzone
  • kieliszek wódki
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam w podgrzanym mleku z łyżką mąki i łyżką cukru; zostawiam w ciepłym miejscu na 15 minut
  2. Przesiewam mąkę, sól i cukier
  3. Jajko i żółtka ucieram z resztą cukru na puszystą masę
  4. Do miski z mąką wlewam drożdże i mieszam drewnianą łyżką; dodaję ubite jajka i wyrabiam ciasto
  5. Do wyrobionego ciasta dodaję alkohol, masło i znowu wyrabiam; odstawiam na 1 h do wyrośnięcia; ciasto nie może się kleić
  6. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek ok 8 mm i wycinamy kółka
  7. Pączki przykrywamy ściereczką na około 30 min
  8. Rozgrzewamy w garnku olej do 180 stopni i smażymy z obu stron przez około 2 minuty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz