sobota, 22 sierpnia 2020

Kruche ciasto z musem śliwkowym

Proste do zrobienia i smaczne ciasto. Znakomite na trwający sezon śliwkowy. 

Składniki na formę o wymiarach 23×23 cm:

na ciasto kruche:

  • 2 1/2 szklanki mąki 
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 170 g zimnego masła 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka kakao
na mus:
  • 1 kg śliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2-3 łyżeczki cukru ( lub odrobinę więcej jeśli wolimy trochę słodsze)
  • 70 g mąki ziemniaczanej lub 1 kisiel wiśniowy 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto ( oprócz kakao) wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto. Dzielę je na dwie części. Do drugiej dodaję kakao i jeszcze raz wyrabiam. Wstawiam do lodówki na około 30 minut.
  2. W międzyczasie wrzucam śliwki do garnka i gotuję na wolnym ogniu aż zaczną się rozpadać; dodaję cynamon, mąkę ziemniaczaną lub kisiel oraz cukier. Miksuję blenderem na jednolitą masę.
  3. Jasne ciasto wykładam na blachę wyłożoną papierem i przekłuwam w kilku miejscach widelcem. Wstawiam do piekarnika na około 15 minut ( temperatura 170 stopni) i podpiekam.
  4. Na podpieczone ciasto wykładam mus i przykrywam drugą, kakaową warstwą ciasta ( ciasto można porozdzielać palcami lub zetrzeć na tarce).
  5. Piekę kolejne 35-40 minut w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz