sobota, 8 sierpnia 2020

Szybkie ciasto z owocem

Super szybkie ciasto, które zawsze wychodzi. Jest lekko wilgotne dzięki użyciu oleju. Smakuje znakomicie z każdym owocem. 

 Składniki na formę o wymiarach 25×25 cm:

  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej 
  • 200 ml mleka w temperaturze pokojowej 
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 430 g mąki 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
Przygotowanie:
  1. Jajka ubijam z cukrami na puszystą masę mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodaję powoli olej i mleko. 
  2. Do masy dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Ciasto będzie dość gęste.
  3. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia a na wierzch kładę owoc. 
  4. Piekę 50 minut w temperaturze 170 stopni opcja góra - dół. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz