czwartek, 30 lipca 2020

Rogale drożdżowe z jajkiem, wędzonym łososiem i serem



Pyszne drożdżowe rogale, które smakują rewelacyjnie prosto z pieca jak również na zimno. Nadają się jako przekąska oraz do pracy zamiast kanapki.

Składniki na 4 rogale
na ciasto:
  • 20 g drożdży
  • około 270 g mąki
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 40 ml oliwy z oliwek
na nadzienie: 
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 plastry łososia wędzonego 
  • 200 g serka kanapkowego
dodatkowo:
  • białko do posmarowania
Przygotowanie:
  1. Z drożdży, 1 łyżki mąki,  cukru oraz połowy mleka robię rozczyn, zostawiam do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do miski wkładam mąkę, dodaję jajko, oliwę z oliwek, sól, pozostałe ciepłe mleko oraz rozczyn. Wszystko mieszam i wyrabiam ciasto; kiedy klei się dodaję trochę więcej mąki; odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Ciasto rozwałkowuje na kształt koła i dzielę na 4 trójkąty ( można też podzielić ciasto na 4 części i z każdej rozwałkować trójkąt); każdy trójkąt smaruję serkiem, jajko zawijam w łososia, kładę na krótszy brzeg trójkąta i zawijam w rogala; odstawiam na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  4. Rogale smaruję roztrzepanym białkiem
  5. Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 18 - 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz