wtorek, 14 lipca 2020

Ciasto z owocami na kefirze


Szybkie, wilgotne i pełne owoców ciasto na letnie podwieczorki. 

Składniki na formę o wymiarach 19x19 cm
  • 60 g masła
  • 35 ml oleju
  • 120 g cukru
  • 2 jajka 
  • 200 ml kefiru
  • 250 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 500 g owocu ( u mnie wiśnie, agrest, czarna porzeczka, maliny)
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wyjmuję wcześniej by osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Masło z olejem ucieram z cukrem, dodaję jajka a na koniec kefir i powoli miksuję. Następnie stopniowo dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksuję. Konsystencja ciasta będzie dosyć gęsta. 
  3. Przelewam masę do formy wyłożonej papierem. Na wierzch wykładam owoce.
  4. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku 40-45 minut do suchego patyczka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz