piątek, 10 lipca 2020

Drożdżówki z budyniem

Tradycyjne miękkie drożdżówki z budyniem, które nawet na następny dzień są smaczne. Są znakomitym pomysłem na podwieczorek jak i na śniadanie. 

Składniki na 12 małych drożdżówek:
na ciasto:
  • 40 g drożdży
  • około 500 g mąki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
na masę budyniową:
  • 1 1/2 budyniu śmietankowego (60 g)
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżeczki cukru ( opcjonalnie) 
dodatkowo na lukier:
  • 60 g cukru pudru
Przygotowanie: 
  1. Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru oraz połowy mleka robię rozczyn, zostawiam do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do miski wkładam mąkę, dodaję jajka, masło, sól, pozostały cukier, pozostałe mleko oraz rozczyn. Wszystko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Masa budyniowa: 500 ml mleka zagotowuję, w pozostałych 250 ml rozpuszczam proszek budyniowy; kiedy mleko w garnku się zagotuje dodaję rozpuszczony w pozostałym mleku proszek i mieszam. Przykrywam folią aby nie powstał kożuch.
  4. Ciasto dzielę na 12 części; każdą spłaszczam na kształt koła, zakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  5. Na wyrośnięte ciasto nakładam budyń.
  6. Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 18 - 20 minut. 
  7. Do cukru pudru dodaję niewielką ilość wody i mieszam aż cukier się rozpuści. Lukier powinien być gęsty aby nie spływał z drożdżówek
  8. Kiedy ostygną polewam lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz