poniedziałek, 20 lipca 2020

Orzeźwiająca kostka agrestowa na zimno



Lekkie ciasto bez pieczenia na biszkoptach. Pokochają go wielbiciele agrestu i kwaskowych, orzeźwiających ciast. 

Składniki na formę o wymiarach 18×18 cm:
warstwa cytrynowa:
  • 200 ml kremówki
  • 1 galeretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka żelatyny 
warstwa agrestowa:
  • 400 g agrestu
  • 3-4 łyżeczki cukru 
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny 
dodatkowo: 
  • podłużne biszkopty 
Przygotowanie: 
  1. Na dno formy wykładam biszkopty.
  2. Warstwa cytrynowa: kremówkę ubijam na sztywno; galaretkę z żelatyną rozpuszczam w 375 ml wody kiedy ostygnie łączę z ubitą kremówką i wylewam na biszkopty.
  3. Galaretkę agrestową rozpuszczam w 375 mln wody. Odlewam 3/4 szklanki wody na wierzch.
  4. Agrest myję, usuwam końcówki i wkładam do garnka dodaję cukier i gotuję na niewielkim ogniu aż zacznie się rozpadać. Dodaję pozostałą rozpuszczoną galaretkę oraz żelatynę. Wszystko miksuję blenderem i wylewam na warstwę cytrynową. 
  5. Na zastygniętą warstwę agrestową wylewam odłożoną wcześniej pozostałą galaretkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz