środa, 29 lipca 2020

Racuchy z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami


Smaczna przekąska z suszonymi pomidorami, wędzonym łososiem oraz twarożkiem. Znakomita na przyjęcia lub na śniadanie. 

Składniki na około 18 racuszków:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 1/4 łyżeczki cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
na masę twarożkową:
  • 300 g twarożku ziarnistego
  • 100 g łososia wędzonego 
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • garść szczypiorku
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozkruszam z cukrem i 1 łyżką mąki, zalewam szklanką ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut aż rozczyn wyrośnie.
  2. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, jajko, resztę ciepłego mleka oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Na patelni rozgrzewam olej. Warstwa oleju powinna wynosić około 5 mm - racuchy mają w oleju pływać - wtedy nie spalą się tylko będą chrupiące. Wylewam po 2 łyżki ciasta. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów usuwam za pomocą ręcznika kuchennego.
  4. Łososia, szczypiorek i pomidory drobno siekam, dodaję do twarożku. Wszystko dokładnie mieszam i dodaję pieprz do smaku. Kładę po łyżce na usmażone racuchy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz