sobota, 11 lipca 2020

Gotowane kluski drożdżowe z truskawkami




Gotowane kluski drożdżowe z truskawkami zrobiłam pierwszy raz ale z pewnością nie ostatni. Jeśli ktoś lubi pyzy czy knedliki to i te kluski z pewnością przypadną do gustu. Zamiast truskawek można użyć innych owoców takich jak śliwki czy brzoskwinie. 

Składniki na dwie porcje:
  • 260 g mąki pszennej 
  • 10 g świeżych drożdży 
  • 3 łyżeczki cukru 
  • 1 jajko 
  • 125 ml ciepłego mleka 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • łyżki oliwy z oliwek 
  • około 14 truskawek
Sposób przygotowania:
  1. Drożdże ucieram z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki, zalewam ciepłym mleku i odstawiam na 15 min w ciepłe miejsce aż rozczyn ruszy.
  2. Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję sól, pozostały cukier i oliwę z oliwek; wbijam jajka i wlewam zaczyn. Wszystko mieszam i wyrabiam ciasto. Gdy mocno się klei dodaję więcej mąki, gdy nie klei się wcale dodaję odrobinę mleka. Wyrabiam tak długo aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. 
  3. Odrywam niewielki kawałek ciasta, w środek kładę truskawkę i formuję kulkę.
  4. Odkładam kluski z truskawkami na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
  5. W szerokim garnku gotuję wodę- ma ona sięgać do 3/4 wysokości garnka. Gdy zaczyna wrzeć zmniejszam ogień i wrzucam kluski. Gotuję około 5 minut. W połowie gotowania łyżką cedzakową lekko je obracam na drugą stronę. Wyciągam łyżką cedzakową i posypuję cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz