czwartek, 9 lipca 2020

Racuszki z malinami


Zrobiłam je dzisiaj po raz pierwszy na śniadanie i wyszły obłedne. Są słodkie a dzięki malinom także i bardzo wilgotne. 


Składniki na ok. 20 racuchów:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 1/4 łyżeczki cukru 
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • około 125 g malin
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozkruszam z cukrem i 1 łyżką mąki, zalewam szklanką ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut aż rozczyn wyrośnie.
  2. Do miski przesiewam pozostałą mąkę, dodaję sól, jajko, resztę ciepłego mleka oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Na patelni rozgrzewam olej. Warstwa oleju powinna wynosić około 5 mm - racuchy mają w oleju pływać - wtedy nie spalą się tylko będą chrupiące. Wylewam po 2 łyżki ciasta a na górę racuszka kładę 2-3 maliny. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów usuwam za pomocą ręcznika kuchennego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz