środa, 15 lipca 2020

Naleśniki ziemniaczane


Naleśniki ziemniaczane są czymś pomiędzy plackami ziemniaczanymi a tradycyjnymi naleśnikami. Smakują świetnie z kwaśną śmietaną. Mogą być dodatkiem do potraw ( wtedy można zrobić je na małej patelni) lub jako dosyć sycące danie główne.

Składniki na 3 duże naleśniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 średnie ziemniaki ( u mnie po obraniu 220 g )
  • 1/2 łyeczki
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:
  1. Jajko, mąkę, mleko i wodę mieszam na jednolitą masę ( najlepiej za pomocą miksera aby nie było grudek)
  2. Ziemniaki ścieram na tarce o dużych oczkach i razem z solą dodaję do masy. 
  3. Wylewam masę na rozgrzany olej i smazę z obu stron. 
  4. Podaję z kwaśną śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz