wtorek, 28 lipca 2020

Murzynek z wiśniami


Przepis na klasyczny murzynek, który kiedyś robiła moja babcia. Jest lekko wilgotny, smaczny, szybki w przygotowaniu a do tego zawsze wychodzi.

Składniki na formę o wymiarach 21x21cm:
  • 1 kostka masła/margaryny (250g)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni

Przygotowanie
  1. W rondelku zagotowuję margarynę z cukrem i kakao, nastpnie dodaję wodę. Z tak wytworzonej polewy czkoladowej odlewam pół szklanki na polewę.
  2. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia, dodaję do pozostałej masy wraz z jajkami, dokładnie mieszam.
  3. Na koniec dodaję wiśnie obtoczone w mące.
  4. Piekę ciasto około 40 minut w temperaturze 180 C do suchego patyczka. Po upieczeniu polewam pozostawioną polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz