czwartek, 9 lipca 2020

Kluski kładzione z serem żółtym i kiełbasą


Smaczny, szybki i bardzo sycący pomysł na obiad. Kluski smakują najlepiej zaraz po ugotowaniu. Zostawione na następny dzień stają się twardsze. 

Składniki na dwie porcje:
na ciasto:
  • 260 g mąki 
  • 50 g  startego sera żółtego 
  • 2 jajka 
  • około 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli 
dodatkowo:
Przygotowanie:
  1. Do miski wkładam mąkę, starty ser, sól, jajka oraz stopniowo dodaję wodę i wszystko mieszam. Masa powinna być dosyć gęsta aby kluski się nie rozpadły w wodzie.
  2. Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni. 
  3. W garnku gotuję wodę. Kiedy zaczyna wrzeć kładę łyżką na wodę małe kawałki masy. Najlepiej za każdym razem zanurzyć łyżkę we wrzątku, wtedy łatwiej z niej schodzą. Od momentu wypłynięcia gotuję 2 minuty. Wyciągam kluski łyżką cedzakową i przekładam na patelnię z kiełbasą a następnie lekko lekko podsmażam aż kluski się zarumienią.
  4. Posypuję szczypiorkiem.
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo
Dodaj smaku z Gallo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz