poniedziałek, 6 lipca 2020

Serniczek straciatella


Błyskawiczny, wilgotny i rozpływający się w ustach serniczek z kawałkami czekolady. Ja zrobiłam go na gotowych biszkoptach ale można go zrobić również na spodzie z kruchych ciasteczek. 

Składniki na formę o wymiarach 18 x 18 cm:
na masę serową:
  • 500 g sera mielonego
  • 2 jajka
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
dodatkowo:
  • ok 50 g białej czekolady w drażetkach
  • około 100 g posypki czekoladowej
  • biszkopty do wyłożenia formy 
Przygotowanie:
  1. Formę wykładam biszkoptami.
  2. Wszystkie składniki na masę serową miksuję. Na koniec dodaję posypkę czekoladową i białą czekoladę i mieszam łyżką. Wylewam na biszkopty. 
  3. Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez godzinę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz