środa, 1 lipca 2020

Drożdżówki z budyniem, malinami i miętową kruszonką



Uwielbiam połączenie malin i mięty. Tym razem wykorzystałam je w drożdżówkach, które są miękkie oraz z dużą ilością malin i budyniu. 

Składniki na 12 małych drożdżówek:
na ciasto:
  • 40 g drożdży
  • 520 g mąki
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej 
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 80 g miękkiego masła
  • 20 ml oliwy z oliwek 
na masę budyniową:
  • 1 1/2 opakowania budyniu śmietankowgo (łącznie 60 g)
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżeczki cukru ( opcjonalnie- ja go nie użyłam bo moje drożdżówki mają lukier)
na kruszonkę:
  • 50 g mąki
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu miętowego
dodatkowo:
  • 250 g malin
  • cukier puder do posypania lub do zrobienia lukru (opcjonalnie)
Przygotowanie 
  1. Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru oraz połowy mleka robię rozczyn, zostawiam do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce. 
  2. Do miski wkładam mąkę, dodaję jajka, masło, oliwę z oliwek, sól, pozostały cukier, pozostałe mleko oraz rozczyn. Wszystko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Masa budyniowa: 500 ml mleka zagotowuję, w pozostałych 250 ml rozpuszczam proszek budyniowy; kiedy mleko w garnku się zagotuje dodaję rozpuszczony w pozostałym mleku proszek i mieszam. Przykrywam folią aby nie powstał kożuch.
  4. Ciasto dzielę na 12 części; każdą spłaszczam na kształt koła, zakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  5. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: wrzucam do miski wszystkie składniki i łącze ze sobą, odstawiam do lodówki.
  6. Na wyrośnięte ciasto nakładam budyń, maliny i posypuję kruszonką. 
  7. Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 18 - 20 minut. 
  8. Kiedy ostygną posypuję cukrem pudrem lub lukrem. 


Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Dodaj smaku z Gallo !

#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo

Dodaj smaku z Gallo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz