wtorek, 11 sierpnia 2020

Papryki faszerowane mięsem mielonym i kapustą


Dzisiejsze danie można nazwać gołąbkami w papryce. Potrawa jest smaczna i szybka do zrobienia. Do farszu można również dodać odrobinę koncentratu pomidorowego. 

Składniki na 4 papryki:
na farsz:
  • 350 g mięsa mielonego 
  • 100 g ugotowanego ryżu 
  • 150 g kapusty 
  • 1 jajko
  • sól 
  • pieprz 
dodatkowo:
  • 4 papryki 
Przygotowanie:
  1. Kapustę drobno kroję i zalewam wrzątkiem ( można też chwilę podgotować gdy jest twarda).
  2. Kapustę odsączam z wody, dodaję ugotowany ryż, mięso mielone, jajko oraz przyprawy.
  3. Papryki myję, usuwam gniazda nasienne i wkładam na 15 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika aby trochę zmiękły, następnie wyciągam je i faszeruję. Wkładam ponownie na około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz