poniedziałek, 14 grudnia 2020

Ciasto pomarańczowo-jabłkowe na majonezie



Błyskawiczne, lekko wilgotne ciasto. Dzięki pomarańczy jest lekko kwaskowe. 

Składniki na formę o wymiarach 24x24 cm:
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 120 g majonezu
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • niecałe 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 pomarańcze
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę a następnie dodaję majonez i dalej ubijam.
  2. Mąki mieszam z proszkiem i szczyptą soli a następnie dodaję do masy jajecznej. Wszystko miksuję do połączenia składników i wylewam na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Na wierzch wykładam obrane i pokrojone ma małe kawałki jabłka oraz kawałki pomarańczy pozbawione błonek. Posypuję cynamonem i opcjonalnie 1 łyżeczką cukru.
  4. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około godziny do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz