poniedziałek, 7 grudnia 2020

Ciasto szpinakowe z lemon curd


Klasyczne szpinakowe ciasto z warstwą truskawkową i lemon curd. Dzięki temu ostatniemu jest kwaskowe i orzezwiające.

Składniki na formę o wymiarach 23x23 cm:
warstwa szpinakowa:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g świeżego szpinaku 
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
warstwa truskawkowa:

  • 1 galaretka truskawkowa 
  • 1 szklanka wrzącej wody 
  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego 
lemon curd:
  • 2 cytryny 
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
Przygotowanie:
  1. Ciasto szpinakowe: jajka ubijam z cukrem; olej miksuję ze szpinakiem i dodaję do masy jajecznej; do powstałej masy dodaję mąkę z proszkiem i sodą; wszystko dokładnie mieszam i wylewam do formy piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni
  2. Kiedy ciasto szpinakowe ostygnie ścinam górę aby była do dekoracji ciasta.
  3. Galaretkę rozpuszczam w szklance wody, dodaję do niej jogurt, mieszam i wykładam na warstwę szpinakową. 
  4. Lemon curd przygotowuję na parze. Do miski wkładam wyciśnięty sok z cytryny cukier i masło i mieszam na parze, następnie stopniowo dodaję jajko i żółtko i cały czas mieszam aż masa zgęstnieje. Masę można ostatecznie przygotować w garnku na wolnym ogniu ale trzeba uważać aby się nie przypaliła i nie zważyła. Należy ją również intensywnie mieszać gdyż inaczej w kremie może zacząć ścinać się jajko. Masę wykładam na warstwę truskawkową.
  5. Górę ciasta posypuję odkrojoną górą z ciast szpinakowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz