wtorek, 29 grudnia 2020

Sernik z makiem, kokosem i ananasami


Rewelacyjny sernik na kruchym cieście z wyraznie wyczuwalnym makiem. Zamiast ananasów można dodać brzoskwinie. Sernik będzie wyglądał bardziej efektywnie jeśli zrobimy go z podwójnej porcji w okrągłej formie o średnicy 23 cm. Wtedy należy wydłużyć nieco czas pieczenia.

Składniki na formę o wymiarach 24x24cm

kruche ciasto:

  • 125 g miękkiego masła
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa: 

  • 500 g sera z wiaderka
  • 2 jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 1/2 szklanka cukru
masa makowa:
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 białka*
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • puszka ananasów
* ja dodałam trzy bo akurat miałam

Przygotowanie: 
  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładam do miski i wyrabiam ciasto. Połowę ciasta wykładam na blachę wyłożoną papierem i podpiekam około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Drugą część ciasta kładę do lodówki.
  2. Masa serowa: wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę.
  3. Masa makowa: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, następnie dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam.
  4. Na podpieczony spód wykładam naprzemiennie po jednej łyżce masy sernikowej i masy makowej, na górę kładę kawałki ananasa i ścieram na tarce z grubymi oczkami pozostałe ciasto.
  5. Piekę 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz