niedziela, 17 stycznia 2021

Ciasto poduszkowiec


Pierwsze ciasto, które zrobiłam z moją dwuletnią córką. Pierwsze, i z pewnością nie ostatnie :)

Ciasto czekoladowe jest lekko wilgotne i ładnie wyrasta, a w połączeniu z serem smakuje przepysznie.  

Składniki na formę o wymiarach 24x24 cm:

ciasto czekoladowe:

  • 210 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 pełne łyżeczki kakao
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
masa serowa:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
  1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę.
  2. czekoladę rozpuszczam w garnuszku z mlekiem.
  3. W osobnej misce mieszam suche składniki: mąkę, proszek oraz kakao i dodaję do masy jajecznej. Na koniec do masy dodaję olej oraz rozpuszczoną czekoladę i miksuję na jednolitą masę. 
  4. Masę wylewam na blachę wyłożoną papierem. 
  5. Składniki na masę serową miksuję i przekładam do rękawa cukierniczego i tworzę kratkę na cieście czekoladowym. 
  6. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz