poniedziałek, 25 stycznia 2021

Przekładaniec drożdżowy



Uwielbiam ciasta drożdżowe. Kiedyś na stronie Trzeci talerz znalazłam przepis na drożdżówkę z makiem i orzechami. Postanowiłam zrobić swoją wersję i wzbogacić ją kruszonką. Ciasto okazało się rewelacyjne i z pewnością wykonam je ponownie.

Składniki na formę o wymiarach 17x17 cm

na ciasto drożdżowe:

  • 20 g drożdży
  • około 250 g mąki
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g masła

masa orzechowo-migdałowa
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50g zmielonych migdałów
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1 jajko
masa makowa

  • 70 g maku
  • 2 białka
  • 3-4 łyżeczki cukru pudru
na kruszonkę:
  • 50 g mąki
  • 30 g cukru 
  • 30 g masła
dodatkowo 
  • około 5 łyżek powideł

Przygotowanie:
  1. Masa makowa: mak zmielony zalewam wrzącym mlekiem lub wodą i odstawiam na noc; następnego dnia odciskam mak i dodaję do ubitych białek razem z cukrem.
  2. Ciasto drożdżowe: z drożdży, ciepłego mleka, łyżeczki cukru oraz łyżki mleka robię zaczyn, który dodaję do pozostałych składników ciasta; wszystko mieszam i wyrabiam ciasto; kiedy się klei dodaję odrobinę mąki; odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Masa orzechowo-migdałowa: wszystkie składniki dokładnie mieszam na jednolitą masę
  4. Kruszonka: wszystkie składniki mieszam i ugniatam, aż powstanie zbita masa, którą można kruszyć.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części i wałkuję do wymiarów blachy. Do formy wyłożonej papierem wykładam pierwszą część ciasta, następnie kładę masę migdałowo - orzechową, przykrywam kolejną warstwą ciasta i smaruję powidłami, przykrywam ostatnią warstwą ciasta na którą wykładam masę makową. Całość posypuję kruszonką.
  6. Piekę 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz