czwartek, 28 stycznia 2021

Ciasto gotowane z jabłkami



Przepis na to ciasto znalazłam tutaj. Zamiast wody użyłam mleka. Dla mnie ciasto przy tej ilości cukru było odrobinę za słodkie, ale dla mojej mamy było znakomite. Polubią je osoby, które lubią wilgotne i pełne owoców wypieki. 

Składniki na formę o wymiarach 23x23 cm:

  • 200 g margaryny
  • 50 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • 3 mniejsze jabłka lub 2 1/2 dużego
Przygotowanie:
  1. Białka ubijam na sztywno
  2. Margarynę rozpuszczam razem z cukrem i mlekiem. Zostawiam do wystygnięcia, a następnie dodaję żółtka i przesianą mąkę z proszkiem z proszkiem i cynamonem. Miksuję do uzyskania jednolitej masy a następnie dodaję pokrojone na kawałki jabłka oraz ubite białka i mieszam łyżką.
  3. Przelewam do formy wyłożonej papierem. Piekę około 45 minut do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz