czwartek, 26 listopada 2020

Chatka Buby


Pyszne kwaskowe ciasto dzięki lemon curd, z wyraznie wyczuwalnymi kawałkami ananasa. Ciasto nie wymaga pieczenia ani dużego nakładu pracy. 

Składniki na ciasto długości około 20 cm: 

na masę serową:

  • 150 g sera białego z wiaderka
  • 3 łyżeczki cukru pudru
lemon curd*:
  • 1 cytryna
  • 35 g cukru
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1 małe żółtko lub 1/2 dużego
dodatkowo:
  • 36 herbatników typu petit beurre ( ja użyłam herbatników z Biedronki)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • świeży ananas lub z puszki
* można również użyć 170 g gotowego lemon curd

Przygotowanie: 
  1. Na folię aluminiową wykładam 6 rzędów herbatników, po 3 sztuki w każdym. 
  2. Biały ser mieszam z cukrem i wykładam na herbatniki. przykrywam następną warstwą herbatników.
  3. Lemon curd przygotowuję na parze. Do miski wkładam wyciśnięty sok z cytryny cukier i masło i mieszam na parze, następnie stopniowo dodaję jajko i żółtko i cały czas mieszam aż masa zgęstnieje. Masę można ostatecznie przygotować w garnku na wolnym ogniu ale trzeba uważać aby się nie przypaliła i nie zważyła. Masę wykładam na drugą warstwę herbatników a na środek umieszczam kawałki ananasa. 
  4. Następnie podnoszę boki foli do góry i łączę je na górze. W ten sposób powstaje chatka. 
  5. Wkładam ciasto na około godzinę do lodówki. 
  6. Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i polewam nią ciasto. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz