niedziela, 22 listopada 2020

Wiśniowa fantazja

Smaczne ciasto na zimno. Jego wykonanie można rozłożyć na dwa dni a zamiast wiśniowej można użyć np. galaretki pomarańczowej. 

Składniki na formę o wymiarach 18x18cm:

 na masę wiśniową:

  • 1 galaretka wiśniowa 
  • niepełna szklanka wrzącej wody
  • 250 g sera białego z wiaderka
warstwa serowa:
  • 300 g sera białego z wiaderka
  • 2 łyżeczki cukru pudru ( ewentualnie więcej gdy ktoś woli słodsze ciasta)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wrzącej wody
dodatkowo: 
  • 1 galaretka wiśniowa
  • opakowanie herbatników w polewie czekoladowej ( użyłam Maltanki)
  • delicje szampańskie wiśniowe
Przygotowanie:
  1. Blachę wykładam herbatnikami.
  2. Masa wiśniowa: galaretkę rozpuszczam w wodzie a następnie dodaję biały ser. Mieszam łyżką lub mikserem do połączenia składników i wylewam na herbatniki; wkładam do lodówki.
  3. Warstwa serowa: żelatynę rozpuszczam w wodzie i razem z cukrem wlewam do sera; wszystko mieszam i wylewam na zastygniętą masę wiśniową.
  4. Galaretkę rozpuszczam w dwóch niepełnych szklankach wody.
  5. Na zastygniętą warstwę serową kładę delicje i wylewam na nie tężejącą galaretkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz