niedziela, 15 listopada 2020

Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe

 


Szybkie, kruche ciasteczka o smaku pomarańczy i czekolady. Dobre na jesienno - zimowe wieczory.

Składniki na około 25 ciasteczek:

  • 200 g mąki
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 starta skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. Gorzką czekoladę kroję nożem na małe kawałki.
  2. Pozostałe składniki wkładam do miski i wyrabiam masę. Na koniec dodaję czekoladę i raz jeszcze mieszam. Odstawiam masę do lodówki na około 30 minut.
  3. Z masy formuję kulki, które spłaszczam i układam na blachę wyłożoną papierem. 
  4. Piekę w temperaturze 170 stopni przez około 13 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz