piątek, 20 listopada 2020

Torcik kokosowy


Lekki i smaczny z wyraznie wyczuwalnym kokosem tort. Blat tortu można nasączyć herbatą lub rozcieńczonym sokiem z cytryny. Osobiście tego nie zrobiłam gdyż biszkopt nie był suchy. Tort można również udekorować bitą śmietaną.

Składniki na formę o średnicy 18 cm: 

na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • niecałe 1/2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczka proszku

na masę:
  • 330 g jogurtu greckiego lub innego gęstego
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 40 ml wrzącej wody
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 princessa kokosowa
Przygotowanie:
  1. Biszkopt: białka ubijam na sztywno; pod koniec bijania dodaję cukier, następnie dodaję żółtka i mieszam łyżką, potem stopniowo dodaję przesiane mąki z proszkiem oraz wiórki kokosowe. Mieszam delikatnie łyżką i wylewam na blachę której dno jest wyłożone papierem. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 30 minut do suchego patyczka; kiedy ostygnie dzielę na 3 blaty.
  2. Masa: kremówkę ubijam na sztywno, żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie i kiedy lekko ostygnie dodaję do kremówki, do kremówki dodaję również wiórki, cukier oraz posiekaną princessę; wszystko mieszam.
  3. Przełożenie: biszkopt - 1/3 masy- biszkopt - 1/3 masy -biszkopt - 1/3 masy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz