wtorek, 17 listopada 2020

Zapiekanka z pieczarkami


Smaczne i kruche zapiekanki, które robi się błyskawicznie i smakują o niebo lepiej niż te gotowe kupione w sklepie. 

 Składniki na 2 zapiekanki: 

  • 1 większa bagietka
  • około 8 średnich pieczarek
  • 1 mała cebulka (opcjonalnie)
  • ser żółty
  • keczup
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
  1. Bagietkę kroję w poprzek, pieczarki kroję w paski, cebulkę drobno siekam ( pieczarki i cebulkę można delikatnie podsmażyć na patelni - osobiście tego nie robię).
  2. Bagietkę ( skórkę ) polewam wodą aby była chrupiąca, wnętrze bagietki polewam oliwą z oliwek, nakładam pieczarki cebulkę oraz starty ser.
  3. Piekę w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 7 minut aż ser się roztopi.
  4. Polewam keczupem i posypuję posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz