poniedziałek, 2 listopada 2020

Makaron z bakłażanem i pomidorami


Prosty sposób na smaczne i szybkie danie. Ja bakłażana smażę na patelni ale można go również usmażyć w piekarniku. 

Składniki na 2 porcje:
  • 200 g makaronu 
  • 1 większy bakłażan 
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • kilka listków drobno posiekanej bazylii 
  • olej do smażenia 
  • sól
  • pieprz
  • parmezan do posypania
Przygotowanie:
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
  2. Bakłażana kroję w kostkę i podsmażam na oleju aż będzie miękki, dodaję pomidory w puszce, ząbek przeciśnięty przez praskę, oregano. Następnie wrzucam ugotowany makaron i wszystko mieszam. Na koniec dodaję pokrojoną bazylię oraz przyprawy. 
  3. Posypuję parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz