środa, 10 lutego 2021

Ciasto wiewiórka


Przepis na ciasto, które jest nafaszerowane jabłkami i bakaliami znalazłam tutaj. Przygotowuje się je dosyć szybko. Znakomite na jesienne i zimowe podwieczorki.

Składniki na formę o średnicy 24 cm:
  • 300 g mąki
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki rodzynek 
  • 1 szklanka orzechów posiekanych
  • 4 jabłka (ok 800 g)
  • 125 ml oleju
  • sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
  1. Mąkę, proszek i cynamon mieszam.
  2. Jabłka kroję w kostkę i polewam sokiem z cytryny. 
  3. Jajka ubijam z cukrem na jednolitą masę. Pod koniec ubijania dodaję olej a następnie mąkę z proszkiem i cynamonem. Mieszam do połączenia składników.
  4. Do masy dodaję jabłka i bakalie. Delikatnie mieszam (masa będzie dosyć gęsta) i przelewam do formy wyłożonej papierem. 
  5. Piekę do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni około 50 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz