wtorek, 2 lutego 2021

Mięso mielone z papryką i jajkiem

Miałam już dosyć tradycyjnych klopsów. Wpadłam na pomysł aby zrobić mięso mielone z papryką i jajkami. Danie wyszło znakomite. Mięso smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno i z pewnością często będzie gościć na naszym stole. 

Składniki na formę o długości 30 cm:

na mięso:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 jajka surowe
  • 1 bułka 
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 -2 łyżeczki majeranku
dodatkowo:

  • 2 papryki*
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 50 g sera żółtego
* Papryki gotuję kilka minut w gotującej wodzie i ściągam z nich skórę. Jeśli ktoś nie ma czasu może użyć surowej papryki jednak w trakcie jedzenia mogą być wyczuwalne skórki od papryki. 

Przygotowanie: 
  1. Bułkę moczę w wodzie i odcedzam, cebulę i czosnek drobno siekam, dodaję razem z przyprawami i jajkami do mięsa. Wszystko mieszam i zostawiam na 30 minut w lodówce aby mięso było bardziej aromatyczne.
  2. Papryki i jajka kroję w kostkę, ser ścieram na tarce o grubych oczkach albo dodaję pokrojony na małe kawałki. Wszystko dodaję do mięsa, dokładnie mieszam i wykładam do formy wyłożonej papierem. 
  3. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz