sobota, 27 lutego 2021

Sernik kajmakowy


Już od dawna zapuszczałam się, aby zrobić ten sernik. W końcu się udało. Sernik jest pyszny. Niezwykle delikatny, wręcz rozpływający się w ustach dzięki zawartości śmietanki. Dzięki temu, że piekłam go w kąpieli wodnej nie wyszedł popękany.

Składniki na formę o średnicy 23 cm:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g masy kajmakowej z puszki
  • paczka biszkoptów
Przygotowanie:
  1. Formę wykładam papierem i kładę na dno biszkopty.
  2. Ser miksuję z cukrem, następnie stopniowo dodaję jajka, kremówkę i mąkę ziemniaczaną. Mieszam delikatnie, mikserem, ale tylko do połączenia składników aby masa nie była zbyt napowietrzniona.
  3. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję masę kajmakową i dokładnie mieszam. Wylewam na biszkopty. Na wylaną masę z kajmakiem wykładam pozostałą masę. 
  4. Piekę 70 min w 170  stopniach w kąpieli wodnej (formę z masą sernikową wkładam do większej formy wypełnionej wodą). Dzięki temu sernik będzie równy i nie będzie popękany. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz