niedziela, 14 marca 2021

Sernik kajmakowo-czekoladowo-śmietankowy

Delikatny, rozpływający się w ustach 3-smakowy sernik na biszkoptowym spodzie. 

Składniki na formę o średnicy 23 cm:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g masy kajmakowej z puszki
  • 100 g gorzkiej czekolady*
  • 1 łyżeczka kakao*
  • paczka biszkoptów
* można również użyć mlecznej czekolady; kakao jest opcjonalne, ja je dodałam, aby sernik miał intensywny czekoladowy kolor.

Przygotowanie:
  1. Formę wykładam papierem i kładę na dno biszkopty.
  2. Ser miksuję z cukrem, następnie stopniowo dodaję jajka, kremówkę i mąkę ziemniaczaną. Mieszam delikatnie, mikserem, ale tylko do połączenia składników aby masa nie była zbyt napowietrzniona.
  3. Czekoladę rozpuszczam z odrobiną śmietanki lub mleka.
  4. Ciasto dzielę na trzy części. Do jednej dodaję masę kajmakową i dokładnie mieszam. Do drugiej rozpuszczoną czekoladę i kakao. Do trzeciej niczego nie dodaję. Wylewam po łyżce na biszkopty aż do wykończenia wszystkich części. 
  5. Piekę 70 min w 170 stopniach w kąpieli wodnej (formę z masą sernikową wkładam do większej formy wypełnionej wodą). Dzięki temu sernik będzie równy i nie będzie popękany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz