piątek, 26 marca 2021

Babka pomarańczowa


Pomarańczowa ucierana babka jest znakomitym pomysłem na Wielkanoc. Jest delikatna i wilgotna o delikatnym pomarańczowym smaku. Można do niej także dodać startą skórkę pomarańczową. W przypadku kiedy pieczemy ją w podłużnej formie należy skrócić czas pieczenia.

 Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 niepełna łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
Przygotowanie:
  1. Wszystkie produkty przygotowuję wcześniej aby osiągnęły pokojową temperaturę.
  2. Mąki z proszkiem przesiewam.
  3. Cukier ucieram z masłem na puszystą masę (miksowałam mikserem na najwyższych obrotach około 7 min). Następnie stopniowo dodaję jajka oraz ekstrakt pomarańczowy i miksuję. Masa na tym etapie wygląda jakby była zważona ale tak ma być.
  4. Stopniowo i naprzemiennie dodaję przesiane mąki i jogurt i mieszam łyżką. 
  5. Na koniec dodaję sok pomarańczowy i mieszam łyżką. Wylewam do wytłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. 
  6. Piekę godzinę do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni przez godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz