wtorek, 6 kwietnia 2021

Galaretowe jajka


Już dawno zapuszczałam się aby zrobić je. W końcu padło na tegoroczne święta. Okazały się niezwykle efektowne i przyciągnęły uwagę wszystkich. Starałam się układać składniki warstwowo ale można je również wymieszać, włożyć do skorupki i zalać. 

Składniki na 7 sztuk:
  • 7 skorupek po jajkach*
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • mała puszka kukurydzy
  • kawałek szynki
  • pietruszka
  • 10 g żelatyny rozpuszczonych w 1 1/2 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli
* Surowe jajka uderzam delikatnie z góry łyżeczką i wylewam surowe jajko do szklanki; skorupki wrzucam do wody i gotuję 2 - 3 minuty we wrzątku.

Przygotowanie: 

  1. Jajka i szynkę kroję na drobną kostkę. 
  2. Do skorupki wrzucam warstwowo: szynkę, jajko, pietruszkę oraz kukurydzę, całość zalewam żelatyną z odrobiną soli i odkładam do lodówki do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz