niedziela, 11 kwietnia 2021

Babka jogurtowa


Przepis na babkę znalazłam tutaj. W oryginalnym przepisie babka jest na dużą formę. Ja zrobiłam małe babki do koszyka wielkanocnego. Ciasto wyszło smaczne, lekko wilgotne i pewnie jeszcze kiedyś z niego skorzystam.

Składniki na formę keksową o długości 30 cm: 

  • 150g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 160g cukru
  • 130ml oleju
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starka z jednej cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

  1. Produkty wyciągam wcześniej by osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, robię to mikserem na najwyższych obrotach, dodaję skórkę z cytryny a następnie cienkim strumieniem olej. 
  3. Zmniejszam obroty miksera i stopniowo dodaję jogurt a potem przesianą mąkę z proszkiem. 
  4. Wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni około 50 min lub około 25 jeśli są to małe babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz