niedziela, 11 kwietnia 2021

Piernik drożdżowy

 


Korzenny, przełożony powidłami piernik drożdżowy znakomicie nadaje się na święta ale i zimowe podwieczorki. Dosyć długo utrzymuje świeżość. Wierzch można dodatkowo polać czekoladą.

Składniki na formę o wymiarach 17x17cm:

  • 3 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • około 240 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru
  • słoik powideł śliwkowych
Przygotowanie:
  1. Z drożdży, ciepłego mleka, łyżki drożdży i łyżeczki cukru tworzę rozczyn.
  2. Rozczyn dodaję do pozostałej mąki, kakao, przyprawy korzennej, oliwy z oliwek, cukru oraz jajko, wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Ciasto dzielę na trzy części, każdą rozwałkowuje na kwadrat o wymiarach blachy. Pierwszą część kładę na blachę wyłożoną papierem i smaruję powidłami, następnie kładę kolejną warstwę ciasta i smaruję powidłami, wykładam ostatnią warstwę ciasta. Odkładam do wyrośnięcia na około 25 minut. 
  4. Piekę około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz